
Pawan Pandey
Urodził się w 1976 roku w północnych Indiach. W Indiach studiował elektronikę i księgowość. W wieku 21 lat porzucił dotychczasowe życie i rozpoczął długą, pieszą wędrówkę przez Indie. Na kilka lat osiadł w Himalajach ucząc się jogi, ale i samego siebie.
Uczy jogi od 15 lat. W Polsce mieszka od 2011 roku. Mieszka i pracuje w Gorzowie jako nauczyciel języka angielskiego i prowadzi szkołę jogi OMKAR. W wolnym czasie jeździ rowerem i na skuterze. Jest wegetarianinem i stara się zdrowo odżywiać, a przede wszystkim zdrowo żyć. Dziwi go, że Hindusi chcą naśladować zachodni styl życia, a biali Europejczycy jeżdżą do Indii w poszukiwaniu wschodniej mistyki.
Uczy jogi wg Maharishiego Patanjali, znanej jako Patanjali joga. Joga ta zawiera pranayamę i jogiczną rozgrzewkę wszystkich stawów w ciele. Joga znana w świecie zachodnim, jak np. Hatha Joga czy Ashtanga Joga, skupia się tylko na fizycznej elastyczności, natomiast Patanjali joga prowadzi dodatkowo do zdrowia i długowieczności. Poszczególne asany są „ciałem” jogi, a pranayama jest jej „siłą życiową”. Bez pranayamy asany niewiele znaczą. Joga ta może być uprawiana od 14. do 80. roku życia.
Jeśli połączymy jogę ze zdrowym odżywianiem, będzie miało to jeszcze większy wpływ na nasze samopoczucie. Kuchnia indyjska, którą prezentuje, oparta jest o zasady medycyny ayurvedyjskiej – starożytnej wiedzy medycznej Indii. Wykorzystuje ona wyłącznie naturalne składniki, takie jak rośliny, przyprawy, minerały i produkty mleczne.